Op Landgoed Junne waan je je in een bijzondere omgeving. Het is een cultuurhistorisch waardevol, rijk en gevarieerd landgoed. De unieke kwaliteiten en verrassend mooie plekken zijn geliefd bij bewoners en bezoekers vanuit de wijde omgeving. Een prachtig gebied om wandelend of fietsend te ontdekken. Een heerlijk gebied om te ontspannen, te ontdekken, te beleven en de sfeer te proeven. Ook in de gezellige dorpen en steden die de omgeving rijk is, waaronder de Hanzestad Zwolle.
De stuw van Junne is meer dan 100 jaar oud en is een gemeentelijk monument. Het is een van de zeven stuwen in de Vecht. Rondom de stuw zijn vistrappen aangelegd die vissen de mogelijkheid geven vrij de rivier op en af te zwemmen. Een vistrap voor de kleinere vissen en een vistrap voor de grotere vissen. De vissen kunnen het hoogteverschil van de stuw naar de rivier treetje voor treetje afleggen, alsof ze een trap afzwemmen. Op deze manier kunnen vissen weer vrij zwemmen in de omgeving van de stuw. De vistrappen in Junne zijn zeker een bezoekje waard.
Zagerij de Witte Delle werd gebruikt om bomen van het landgoed Junne te verzagen. De zagerij was eigendom van Karel Seemann. Hij was een duizendpoot en in staat alles te repareren. Hij was in Junne boer, rijwielhersteller, loodgieter, verkoper, reparateur van landbouwmachines en taxichauffeur. Zijn vader was rentmeester van het landgoed en woonde op de Witte Delle. De boerderij kreeg de naam “Weitmansheil”.
Het Junner Koeland is een uniek stukje natuur op het landgoed. In vroegere tijden graasden hier de koeien uit Junne. Tegenwoordig is het een natuurgebied van Staatsbosbeheer met een oppervlakte van zo’n 100 hectare. Het Junner Koeland ligt ten noorden van de Vecht.
Vele fiets- en wandelroutes passeren dit mooie deel van het Vechtdal, waaronder de Pieterpadroute en de Vechtdalroute. Ook kun je je route starten op het landgoed zelf. Vanaf de parkeerplaats bij de stuw (Junnerweg bij de Vecht) maak je richting het westen een prachtige wandeling door het Vechtdal langs de zandverstuiving Heetdelle, richting de Boswachterij Ommen. Tevens kun je starten aan de oostzijde van het landgoed op de parkeerplaats aan de Gemoelaksweg bij de T-splitsing Gemoelaksweg/Beerzerweg. Hier wandel je richting het noordwesten over oude rivierduinen, langs een oude Vechtmeander en over de oude es van Junne naar het buurtschap en de stuw.
Ga naar de website van Vechtdal Overijssel voor alle routes
Het Junnerpad loopt dwars door het historierijke landgoed. Langs plekken met de mooiste, oudste en spannendste verhalen van Junne. De route leidt je langs uiteenlopende omgevingen. Van boerenhoeves tot stuifzanden en van agrarische esgronden tot heidegebieden. Maar ook door het Vechtdal, de buurtschap en het bos.
De wandeling van 5, 10 of 15 kilometer zelf maken? Het Junnerpad start bij de parkeerplaats naast De Stuw bij Junne. Stuw Junne bevindt zich bij de kruising van de Junnerweg en de Vecht.
Even echt er tussen uit en genieten van het mooie Vechtdal? En wakker worden van de stilte en genieten met een dampende kop koffie op het terras midden in de natuur? Boek dan je vakantie in Bospark Landgoed Junne. Bospark Landgoed Junne is een prachtig gelegen vakantiepark midden in het bos in een rustgevende omgeving van het landgoed. Het vakantiepark beschikt over vakantiehuizen met een knusse, moderne gezellige uitstraling zodat je je meteen thuis voelt.
Voor meer informatie ga naar de website van Novasol.
In 2021 vestigde Junners zich op Landgoed Junne. Junners is een belevingsbedrijf met een streekwinkel, theetuin & koffieschenkerij, workshops, teambuildings, etc. Het is gevestigd op Erve Siegerink aan de Junnerweg 5 in Ommen.
Langs de Vecht, nabij de sluis van Junne, kan een passende en kleinschalige horecagelegenheid gerealiseerd worden. Op dit moment is hier geen horeca. Dit wordt nog verder uitgewerkt.